Saturday, 17 May 2014

KEGEMUKAN @ OBESITIKegemukan adalah kelebihan lemak tubuh yang dialami oleh seseorang secara kronik. Pada kondisi normal, lemak tubuh berfungsi sebagai cadangan energi, pengatur suhu tubuh, pelindung dari trauma dan fungsi fungsi lainnya.

Sedarkah anda, apakah PUNCA KEGEMUKAN

(1) Tidur terlalu sedikit/banyak 

Hasil daripada kajian Wake Forest, seorang yang tidur kurang daripada 5 jam akan meningkatkan risiko perut buncit sebanyak 2 setengah kali ganda. Manakala seorang yang tidur melebihi daripada 8 jam pula akan meningkatkan risiko sebanyak 3 kali ganda. Masalah tidur adalah merupakan punca gemuk yang utama.
* waktu yang terbaik untuk tidur adalah pada jam 10 malam hingga 4 pagi
(2) Minuman bergas  

Kajian mendapati bahawa seorang yang minum 1 atau 2 tin minumun bergas sehari akan meningkatkan punca gemuk sebanyak 33 peratus. Penyelidik membuat teori bahawa pemanis buatan akan meningkatkan lagi selera makan seseorang.

(3) Skip waktu makan 

Berdasarkan kajian oleh Calorie Control Council, 17% rakyat Amerika bersetuju bahawa mereka mengelak waktu makan semata-mata untuk kurus. Tetapi ia sebenarnya akan meningkatkan risiko punca gemuk. Ini kerana apabila anda tidak makan, ia akan melambatkan pergerakan metabolisme dan akan meransang seseorang untuk berasa lapar. Peratus anda makan secara berlebihan pada hidangan seterusnya adalah tinggi.

(4) Makan terlalu cepat 

Hasil daripada kajian Journal of the American Dietetic Association mendapati bahawa seseorang yang makan dengan cepat biasanya akan makan secara berlebihan. Ini kerana perut akan mengambil masa sekurang-kurangnya 20 minit untuk memberitahu otak bahawa anda telah mendapatkan makanan yang secukupnya. Ia adalah merupakan punca gemuk utama yang ramai masih tidak sedari. So, apa nak buat...perbaiki dan ubah cara hidup kepada cara hidup sihat.

Say no to OBES!!!
Salam sayang,

Atie Kamis 
SID 913425
011 2883 9331
FB : Atie Kamis
FB Page : Nutri Healthy


Categories:

0 comments:

Post a Comment