~ Vitamin E adalah sejenis unsur larut lemak yang bersifat antioksidan.
Secara semulajadi, makanan vitamin E boleh diperolehi dari kuaci bunga matahari, avokado, brokoli, badam, bayam, lada benggala, betik, kiwi dan banyak lagi.
Secara semulajadi, makanan vitamin E boleh diperolehi dari kuaci bunga matahari, avokado, brokoli, badam, bayam, lada benggala, betik, kiwi dan banyak lagi.
Ia wujud dalam 8 bentuk kimia iaitu alpha-tocopherol, beta- tocopherol, gamma-tocopherol, delta- tocopherol, alpha-tocotrienol, beta- tocotrienol , gamma- tocotrienol dan delta- tocotrienol
Selepas diserap oleh usus, vitamin E akan mengalami proses metabolisma di hati. Bentuk alpha-tocopherol adalah bentuk yang paling mudah digunakan oleh tubuh berbanding bentuk lain yang perlu dipecahkan kepada bentuk alpha- terlebih dahulu.
Garis panduan utk memilih Vitamin E adalah:
1. Pilih Vitamin E yang bersumber semulajadi ( boleh lihat pada label.. ada huruf d kecil (d-alfa tocoferol) menunjukkan ia sumber semulajadi. satu huruf 'l' or 'dl' menunjukkan ia sumber tiruan or kimia)
2. Cari perkataan mixed tocopherol dlm label
3. Pilih Vit E yg berserta selenium
** Sumber semulajadi adalah lebih baik kerana ia lebih mudah diserap oleh badan berbanding sumber kimia/tiruan
Segala pertanyaan / pesanan produk & konsultasi boleh hubungi saya :
0 comments:
Post a Comment